All news

Vanaken bezorgt Blauw-Zwart in extremis een punt tegen Charleroi

Jupiler Pro League

Op speeldag 9 van de Jupiler Pro League trok Club Brugge naar het Stade du Pays om het op te nemen tegen RSC Charleroi. Blauw-Zwart had in de eerste helft de beste kansen, maar wist deze niet te verzilveren. In de tweede helft zag het er niet goed uit voor de Bruggelingen toen Guiagon scoorde en even later Onyedika rood pakte. Met een man minder slaagde Club er echter in het absolute slot toch in om via Vanaken nog een punt uit de brand te slepen.

Blauw-Zwart kende een ietwat bizarre afgelopen week. Zowel tegen Borussia Dortmund als tegen KAA Gent hadden de Bruggelingen het betere van het spel en voldoende kansen om verschillende keren te scoren. Dat laatste werd echter nagelaten en zo werd er toch twee keer verloren. Coach Hayen bleef echter voor stabiliteit kiezen en plaatste dezelfde elf basisspelers op zijn blad voor de confrontatie met Charleroi. Bij de Carolo’s stond de bekendste naam voor de fans van Club langs de zijlijn. Coach Rik De Mil voerde evenmin wijzigingen door in zijn basiself in vergelijking met het gelijkspel tegen Anderlecht.

Het was Club dat meteen de aanval zocht en in de openingsminuten al een hoekschop versierde. Het eerste doelgevaar kwam wel van Charleroi via Dragsnes. De linksachter kon in de zestien uithalen, maar zijn knal botste op het lichaam van Mechele. Voorts konden we vrij kort zijn wat betreft het eerste kwartier: beide ploegen hielden elkaar in evenwicht, maar concreet doelgevaar bleef uit. Op het kwartier noteerden we uiteindelijk wel de grootste kans voor Blauw-Zwart. Skov Olsen speelde de bal door naar Tzolis en die had een goede versnelling in huis. Zijn lage voorzet was ook uitstekend voor Nilsson, maar de Zweed miste zijn poging ietwat en het leer ging voorlangs. Bij de thuisploeg zocht men vooral Heymans via voorzetten, maar vooralsnog zonder succes.

Bij de bezoekers was het vooral Tzolis die gezocht werd en de Griek was ook verantwoordelijk voor de volgende doelpoging. Mechele speelde vanop de flank centraal naar Vanaken en de captain liet slim lopen voor Tzolis. Die had tijd om aan te leggen en knalde hard richting doel, maar Koné zweefde het leer spectaculair uit zijn doel. Ongeveer tien minuten later toonde de goalie van Charleroi zich nogmaals om een achterstand te voorkomen. Een afgeweken schot van Nilsson kwam in de voeten van Tzolis en die legde meteen slim achteruit voor de beter gepositioneerde Vanaken. Die laatste deed eigenlijk ook alles goed en trachtte met binnenkant voet de bal in de verste hoek weg te leggen, maar Koné had een goede reactie in huis om het leer uit zijn kooi te houden. Even later mocht Seys het ook eens proberen na een goede combinatie met Skov Olsen, maar de jonge rechtsachter kon zijn poging van dichtbij niet kadreren. Zo gingen we uiteindelijk rusten zonder doelpunten…

De tweede helft werd aangevat met dezelfde 22 namen op het veld en, net zoals de eerste helft, zorgde Charleroi al snel voor het eerste doelgevaar. Camara krijgt de bal buiten de zestien en trapte meteen richting doel. Mignolet liet zich niet verrassen en bokste het leer weg. Enkele minuten later was het echter wel prijs voor de Carolo’s. Bernier zette zich door op de flank en bediende dan Guiagon in de zestien. Die aarzelde niet en verschalkte Mignolet met een listig balletje over de doelman van Club. De reactie van de bezoekers bleef niet lang uit en daarbij was het wederom Tzolis die voor gevaar zorgde. De Griek viseerde de kortste hoek, maar zijn poging belandde aan de verkeerde kant van de paal. De penibele situatie voor Blauw-Zwart verbeterde er niet op, want even later moesten de Bruggelingen ook met tien verder. Onyedika ging te wild in de tackle op Guiagon en kreeg meteen de (strenge) rode kaart onder de neus geschoven van ref Verboomen. Ondanks de numerieke minderheid ging Club toch op zoek naar de gelijkmaker. De Cuyper kreeg de bal toegespeeld door Tzolis en de linksachter kon vervolgens vanuit een scherpe hoek uithalen. Koné ging echter goed plat en liet zich niet verrassen.

Club-coach Hayen greep in met een dubbele wissel waarbij hij Vermant en Nielsen in de ploeg bracht. Dat had niet meteen effect, want het was Charleroi dat de wedstrijd opnieuw in handen nam. Guiagon bleef een gesel voor de Brugse defensie en uiteindelijk kopte Bernier een gekraakt schot van Heymans over doel. De 2-0 was in deze fase van de match dichterbij dan de gelijkmaker, maar gelukkig stond Mignolet sterk te keepen. Eerst had hij een goede reflex in huis op een poging van dichtbij van Dabbagh en kort daarna ging de goalie van Club goed plat op een schot van Guiagon. Nicky Hayen trachtte nog alles op alles te zetten door Skóraś en Sabbe in te brengen, maar het was vooral Blauw-Zwart die ontsnapte aan de doodsteek. Bij een snelle uitbraak legde Mbenza perfect af voor Dabbagh, maar Mignolet haalde de poging in extremis met een mirakelreflex nog uit zijn doel. Enkele minuten nadien waren het de bezoekers die pech hadden. De defensie van de Carolo’s kregen de bal niet weg en zo kon Mechele in twee keer op doel trappen, maar zijn schot ketste af op de paal.

Er werden vijf minuten nagespeeld en daarin slaagde Club er toch in om de gelijkmaker te maken. De Cuyper zette zich goed door en zette de bal voor doel en Ousou kopte het leer in de voeten van Vanaken. De captain aarzelde niet en trapte meteen richting doel. Het leer week nog af op Nzita en zo was doelman Koné toch gezien. Zo sleepte Blauw-Zwart onder moeilijke omstandigheden toch nog een punt uit de brand.



Jupiler Pro League – Speeldag 9
Toeschouwers:
15.000 – Stade du Pays de Charleroi
Scheidsrechter: Nathan Verboomen
RSC Charleroi: Mohamed Koné – Jeremy Petris, Aiham Ousou, Stelios Andreou, Vetle Dragsnes – Étienne Camara, Adem Zorgane, Daan Heymans – Parfait Guiagon (84’ Isaac Mbenza), Grejohn Kyei (67’ Oday Dabbagh), Antoine Bernier (84’ Alexis Flips).
Bank: Théo Defourny, Check Keita, Zan Rogelj, Yassine Titraoui, Mardochée Nzita, Isaac Mbenza, Alexis Flips, Youssuf Sylla, Oday Dabbagh.
Coach: Rik De Mil.
Club Brugge: Simon Mignolet – Joaquin Seys (82’ Kyriani Sabbe), Brandon Mechele, Joel Ordóñez (82’ Michał Skóraś), Maxim De Cuyper – Raphael Onyedika, Hugo Vetlesen (66’ Casper Nielsen), Hans Vanaken – Andreas Skov Olsen (66’ Romeo Vermant), Gustaf Nilsson, Christos Tzolis (88’ Chemsdine Talbi).
Bank: Nordin Jackers, Dani van den Heuvel, Zaid Romero, Kyriani Sabbe, Ardon Jashari, Casper Nielsen, Chemsdine Talbi, Michał Skóraś, Ferran Jutglà, Romeo Vermant.
Coach: Nicky Hayen.

Gele kaarten: Andreou, Heymans, Guiagon, Vermant
R
ode kaarten: Onyedika
Doelpunten: 48’ Guiagon (1-0), 90+1’ Vanaken (1-1)